Αμερικάνικος Στάφορντσαϊρ Τέρριερ(American Staffordshire Terrier)

Κατηγορία: 286
Κατάταξη: Ομάδα 3
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 09/03/1996
Προέλευση: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Αμερικάνικος Στάφορντσαϊρ Τέρριερ

ΚΕΦΑΛΙ: Μεσαίου μεγέθους, ευρύ κρανίο, προτεταμένα ζυγωματικά, βαθύ στη μέση, με φαρδύ κρανίο και πολύ έντονους μύες στα μάγουλα. Mεσαίου μεγέθους μουσούδα, με στρογγυλεμένο το πάνω της μέρος ακριβώς κάτω από τα μάτια.

 

ΑΥΤΙΑ: Κομμένα ή μη. Το τελευταίο είναι προτιμότερο. Τα άκοπα αφτιά πρέπει να είναι μικρά και μισοτεντωμένα ή πολύ τεντωμένα πίσω. Τα εντελώς κάτω είναι λάθος.

 

ΜΑΤΙΑ: Σκούρα και στρογγυλά, στο κάτω μέρος του κρανίου και σε απόσταση μεταξύ τους. Δεν έχει πυκνές βλεφαρίδες.

ΣΤΟΜΑ: Τα χείλη σφιχτά και επίπεδα, καθόλου χαλαρά.

 

ΔΟΝΤΙΑ: Τα πάνω δόντια προεξέχουν ελαφρώς των κάτω μπροστινών. Μη επιθυμητό το στόμα που προεξέχει ή μπαίνει προς τα μέσα.

 

ΜΥΤΗ: Οπωσδήποτε μαύρη. Aποχρωματισμένη μύτη είναι μη επιθυμητή.

 

ΜΥΕΣ: Μεσαίου μεγέθους, στρογγυλεμένοι στη πάνω πλευρά φτάνοντας μέχρι και κάτω από τα μάτια. Τα σαγόνια είναι καλά κατανεμημένα. Η κάτω γνάθος είναι πολύ δυνατή με μεγάλη δύναμη στο δάγκωμα. Tα χείλη σφικτά και επίπεδα, καθόλου χαλαρά. Τα μάγουλα πέφτουν προς τα κάτω

 

ΛΑΙΜΟΣ: Μεσαίου μεγέθους. Βαρύς, ελαφρά τοξωτός, λεπταίνοντας από τους ώμους-ελαφρά- προς το πίσω μέρος του κρανίου. Το δέρμα δεν πρέπει να κάνει ρυτίδες.

 

ΏΜΟΙ: Δυνατοί και μυώδεις και η ωμοπλάτη φαρδιά και γυρτή.

 

ΠΛΑΤΗ: Κοντή, ελαφρώς κατηφορική από το ακρώμιο μέχρι τους γλουτούς με ελαφριά, μικρή κλίση από τους γλουτούς μέχρι τη βάση της ουράς. Τα λαγόνια είναι ελαφρά προς τα μέσα.

 

ΣΩΜΑ: Γεροδεμένη κοιλιά, βαθιά προς τα πίσω. Όλα τα παΐδια είναι κοντά το ένα με το άλλο. Τα μπροστινά πόδια είναι φαρδιά για να επιτρέπουν την ανάπτυξη του στήθους. Το στήθος πρέπει να είναι βαθύ και φαρδύ.

 

ΟΥΡΑ: Κοντή, σε σχέση με το μέγεθος, χαμηλά στο σώμα, λεπταίνει μέχρι που γίνεται μυτερή. Δεν είναι τυλιγμένη ούτε σηκώνεται ψηλά. Δεν πρέπει να κόβεται.

 

ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό, σκληρό στο άγγιγμα και γυαλιστερό.

 

ΧΡΩΜΑ: Όλα τα χρώματα, είναι αποδεκτά. Το χρώμα μπορεί να είναι ίδιο σε όλο το σώμα ή σε διάφορα μέρη του σώματος. Περισσότερο από 80% άσπρο, μαύρο και καφέ (σοκολατί), και βαθυκόκκινο (καστανό), καθώς και το μακρύ τρίχωμα δεν είναι σωστά και αποδεκτά.

 

ΜΕΓΕΘΟΣ: Πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία ύψους και βάρους. Ένα ύψος περίπου 48-50 εκ. στο ακρώμιο για το αρσενικό και 43-46 εκ. για το θηλυκό, θεωρείται το επιθυμητό ύψος.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρείται σφάλμα, και η σοβαρότητα με την οποία πρέπει να κρίνεται το σφάλμα πρέπει να είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό απόκλισής του όσο και με την επίδραση στη υγεία και την ευημερία του σκύλου.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ:Επιθετικά ή υπερβολικά ντροπαλά σκυλιά
Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή συμπεριφορικές ανωμαλίες θα πρέπει να αποκλείεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φανερά φυσιολογικούς όρχεις, τελείως κατεβασμένους στο όσχεο.
  • Μόνο τα λειτουργικά και κλινικά υγιή ζώα με τη χαρακτηριστική για τη φυλή διάπλαση πρέπει να μπαίνουν στην αναπαραγωγή.