Ερασιτέχνης Eκτροφέας, Επαγγελματίας Εκτροφέας, Παραγωγός(Puppy Mill)

Ερασιτέχνης Eκτροφέας

Τον ενδιαφέρει η βελτίωση της φυλής που ασχολείται. Ασχολείται με πολύ λίγες φυλές (Οι πλείστοι με μία ή δύο). Τον ενδιαφέρει η υγιεινή των υποστατικών του και των σκυλιών του. Επιλέγει σωστούς γεννήτορες ελεγμένους για κληρονομικές παθήσεις της εκάστοτε φυλής για να πετύχει κουτάβια πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής και όσο το δυνατόν απαλλαγμένα από κληρονομικές παθήσεις και υγιή. Παρακολουθεί την εξέλιξη των κουταβιών του και δεν δίνει ποτέ κουτάβι εάν δεν γίνει τουλάχιστον 8 εβδομάδων και δεν εμβολιαστεί κατάλληλα. Δεν πουλάει, ζητάει αποζημίωση μέρους των εξόδων που έχει κάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την ποιοτική εκτροφή και βρίσκει καλές οικογένειες για τα κουτάβια του όπου υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με αυστηρές προϋποθέσεις. Μπορεί να απορρίψει ενδιαφερόμενους διότι δεν τους θεωρεί ικανούς για να υιοθετήσουν ένα κουταβάκι. Τα κουταβάκια του πάντα συνοδεύονται από ΝΟΜΙΜΟ πιστοποιητικό καθαροαιμίας (Pedigree) και φέρουν την επωνυμία του όπως και από βιβλιάριο υγείας με τα πρώτα εμβόλια και αποπαρασιτώσεις. Όταν τα σκυλιά του μεγαλώσουν και γεράσουν συνεχίζει να τα φροντίζει διότι έχει συνδεθεί μαζί τους και ακόμη διότι αυτό πιστοποιεί την μακροζωία των σκύλων δικής του εκτροφής. Αν για κάποιο λόγο σκύλος εκτροφής του δε μπορεί να παραμείνει με την οικογένεια του, τον παίρνει πίσω χωρίς δεύτερη σκέψη όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Δεν έχει πελάτες αλλά μόνο φίλους που έχουν υιοθετήσει μωρά του. Χαίρεται όταν ενδιαφερόμενοι τον επισκέπτονται και δείχνει περήφανος όταν μιλά για τα σκυλιά του. Μπορεί να μιλά με τις ώρες για την φυλή του και για τα μωρά του χωρίς να κουράζεται. Τηρεί τους κανόνες αναπαραγωγής που έχει θεσμοθετήσει η Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία(FCI). Συμμετέχει με τα σκυλιά του σε εκθέσεις μορφολογίας και/ή αγώνες εργασίας.

 

Επαγγελματίας Εκτροφέας

Τον ενδιαφέρει το κέρδος που παράγουν οι σκύλοι που αναπαράγονται. Συνήθως χωρίς υψηλά στάνταρ, χωρίς εξετάσεις υγείας για κληρονομικές παθήσεις κ οποίος πληρώνει αποκτά κουτάβι, χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Συνήθως τα θηλυκά αναπαράγονται σε κάθε οίστρο ώστε να υπάρχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Δεν κρατάει σκυλιά σε μη παραγωγική ηλικία διότι αυξάνεται το κόστος. Έχει μεγάλο αριθμό σκύλων και έχει πάντα κουτάβια προς διάθεση.

 

Παραγωγός (Puppy Mill)

Τον ενδιαφέρει μόνο το κέρδος. Η τήρηση κανόνων συνεπάγεται κόστος όπως και η τήρηση της νομοθεσίας. Διασταυρώνει οτιδήποτε μπορεί να διασταυρωθεί και είναι της «μόδας». Βιάζεται να πουλήσει το «εμπόρευμα» του. Δεν κάνει εμβολιασμούς, ούτε επισκέπτεται κτηνίατρο. Πουλά σε χονδρέμπορους αδιακρίτως. Δεν εκδίδει ΠΟΤΕ Pedigree διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Δεν κρατά σκυλιά σε ηλικία μη παραγωγική διότι αυξάνεται το κόστος του. Δεν δέχεται επισκέψεις. Δεν συζητά παρά μόνο για business. Δεν έχει αξία η ζωή του σκύλου που δεν μπορεί να αναπαραχθεί.