Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ(English Cocker Spaniel)

Κατηγορία: 5
Κατάταξη: Ομάδα 8
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 08/10/2012
Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία

Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό, συμπαγές. Οι αποστάσεις από το ακρώμιο μέχρι το έδαφος και από το ακρώμιο μέχρι τη ρίζα της ουράς είναι περίπου ίσες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χαρούμενη διάθεση με αεικίνητη ουρά και τυπική ζωηρή κίνηση, ειδικά όταν ακολουθεί ίχνη. Ατρόμητο στο πυκνό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ)
Ευγενές και αφοσιωμένο, αλλά και γεμάτο ζωή και ενθουσιασμό.

ΚΕΦΑΛΗ / ΚΡΑΝΙΟ
Τετράγωνο ρύγχος με ευκρινές «στοπ» στο μέσον της απόστασης μεταξύ ακρορρινίου και ινιακής απόφυσης. Κρανίο καλοανεπτυγμένο, καθαρά σμιλεμένο, ούτε υπερβολικά εκλεπτυσμένο ούτε χονδροειδές. Τα οστά των παρειών δεν προεξέχουν. Η μύτη είναι αρκετά φαρδιά, για την οξεία οσφρητική ικανότητα.

ΟΦΘΑΛΜΟΙ
Γεμάτοι αλλά όχι προεξέχοντες. Σκούροι καστανοί ή καστανοί, ποτέ ανοιχτόχρωμοι, αλλά στην περίπτωση Κόκερ με χρώμα συκωτί ή συκωτί – στικτό ή συκωτί και άσπρο, τα μάτια έχουν χρώμα σκούρο φουντουκί ώστε να εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Η έκφραση είναι αυτή της ευφυίας και της ευγένειας αλλά και «ξύπνια», λαμπρή και χαρούμενη. Τα βλέφαρα είναι σφιχτά.

ΩΤΑ
Λοβοειδή, χαμηλά τοποθετημένα, εκφύονται στην ίδια ευθεία με τα μάτια. Τα λεπτά, φίνα πτερύγια εκτείνονται μέχρι το ακρορρίνιο. Καλώς καλυμμένα από μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΣ
Σιαγόνες ισχυρές, με τέλεια, κανονική και πλήρη, ψαλιδόσχημη συναρμογή – δηλ. Τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν εγγύτατα τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.

ΛΑΙΜΟΣ / ΑΥΧΗΝ
Μέσου μήκους, μυώδης. Ομαλά τοποθετημένος πάνω στους λεπτούς, επικλινείς ώμους. «Στεγνός» λαιμός (Σ.μ.: χωρίς «προγούλι»).

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΡΗ
Ωμοπλάτες επικλινείς και λεπτές. Σκέλη με καλή οστέωση, ίσια, αρκούντως βραχέα για την συγκέντρωση της ισχύος. Αλλά όχι υπερβολικά κοντά ώστε να εμποδίζουν την τρομακτική ενεργητικότητα που απαιτείται από το σπουδαίο αυτό αθλητικό σκυλί.

ΣΩΜΑ / ΚΟΡΜΟΣ
Ισχυρό, συμπαγές. Θώρακας καλοανεπτυγμένος, στήθος βαθύ, ούτε πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό εμπρός. Πλευρές καλά τεντωμένες. Οσφύς βραχεία, φαρδιά, με σφιχτή, ίσια ραχιαία γραμμή που καμπυλώνει απαλά προς την ουρά από το άκρο της λεκάνης έως τη βάση της (ουράς).

ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΕΡΗ
Φαρδιά, καμπύλα, πολύ μυώδη. Σκέλη καλής οστέωσης, καλή κλίση αντικνήμιου, κοντά μετατάρσια που επιτρέπουν άφθονη ώθηση.

ΠΟΔΙΑ / ΠΕΛΜΑΤΑ
Σφικτά, με χονδρές πατούσες, σαν της γάτας.

ΟΥΡΑ
Εκφύεται λίγο χαμηλότερα από τη γραμμή της ράχης. Πρέπει να είναι χαρούμενη στην κίνησή της και να φέρεται ίσια (Σ.μ.: προς τα πίσω), ποτέ προς τα πάνω. Παραδοσιακά κόβεται αλλά ποτέ τόσο κοντή ώστε να κρύβεται, ούτε τόσο μακριά ώστε να παρεμποδίζει την ακατάπαυστη, ζωηρή κίνηση στην εργασία.

Φυσική ολόκληρη άκοπη: Ελαφρά καμπύλη, μεσαίου μήκους, ανάλογη του μεγέθους του κορμού δίνοντας μια ολοκληρωμένα αρμονική εμφάνιση. Το ιδανικό μήκος δεν πρέπει να φτάνει κάτω από την αρχή του μεταταρσίου. Δυνατή στη βάση της, λεπταίνει προοδευτικά καταλήγοντας σε λεπτό τελείωμα. Καλύπτεται με πλούσιο πτέρωμα (τρίχωμα) σε αρμονία με τον κορμό. Ζωηρή σε κίνηση, φέρεται σε επίπεδο όχι ψηλότερο από το ύψος της ράχης – ποτέ χαμηλότερα, κάτι που θα έδειχνε επιφυλακτικότητα ή ανασφάλεια ή φόβο.

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ
Άρτια, δια μέσου κίνησεως μεγάλης ωθήσης που καλύπτει καλά το έδαφος.

ΤΡΙΧΩΜΑ
Επίπεδο, μεταξένιας υφής, ποτέ συρματοειδής ή κυματιστό, ούτε υπερβολικά φουντωτό, ποτέ δεν σχηματίζει βοστρύχους. Καλό «πτέρωμα» (κρόσσια) στα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω σκέλη πάνω από τους ταρσούς.

ΧΡΩΜΑ
Διάφορα. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται άσπρο παρά μόνο στο στήθος.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Ύψος (περίπου): Αρσενικά 39-41 εκ., Θηλυκά 38-39 εκ. Βάρος (περίπου): 14-16 κιλά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η αυστηρότης με την οποία το σφάλμα πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό της απόκλισης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως τοποθετημένους εντός του όσχεου.