Δαλματίας(Dalmatian)

Κατηγορία: 153
Κατάταξη: Ομάδα 6
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 13/10/2010
Προέλευση: Κροατία

Δαλματίας

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η καταγωγή του δαλματία μπορεί να αναγνωριστεί σε πίνακες και εκκλησιαστικά χρονικά από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα. Δαλματίες βρίσκονται στον πίνακα ” Παναγία με Ιησού και αγγέλους ” στην εκκλησία Gospa od Andjela στην πόλη Veli Losinj, στο νησί Losinj στην Κροατία που χρονολογείται γύρω στο 1600-1630 και επίσης σε τοιχογραφία στο Zaostrog στη Δαλματία της Κροατίας. Αυτό αποδεικνύει πως ο Δαλματίας κατάγεται από την ανατολική περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα την ιστορική περιοχή της Δαλματίας. Οι πρώτες περιγραφές για δαλματίες βρέθηκαν στο Djakovo, στη Κροατία, κυρίως στα εκκλησιαστικά χρονικά του Bishop Petar Bakic από το έτος 1719 και στα εκκλησιαστικά χρονικά του Andreas Keczkemety το 1737. Ο σκύλος ονομάστηκε με το λατινικό όνομα “Canis Dalmaticus” και το ύψος του περιγράφεται 4-5 “Spithamus”. O Thomas Pennant περιέγραψε αυτή τη φυλή στο έργο του “Synopsis of Quadrupeds” το 1771 ως πολύ ανεξάρτητο, το ονόμασε “Dalmatian” και έγραψε ότι η καταγωγή είναι η δαλματία. Ένα έργο του Thomas Bewick που δημοσιεύτηκε το 1790 αναφέρεται σε αυτή τη φυλή ως “Dalmatian” ή “Coach dog” (σκύλος άμαξας). Το πρώτο ανεπίσημο πρότυπο φυλής γράφτηκε από τον Άγγλο Vero Shaw το 1882. Μετά τη δημιουργία του Ομίλου Δαλματία στην Αγγλία το 1890, αυτό το πρότυπο αποτέλεσε το πρώτο επίσημο πρότυπο της φυλής. Η F.C.I δημοσίευσε το πρώτο πρότυπο στις 07.04.1955 υπό το όνομα “Dalmatian Hunting Dog” (Δαλματικός κυνηγετικός σκύλος)

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Μεσοκεφαλικός, κεφαλή πρισματικού σχήματος με κρεμάμενα αυτιά. Το σώμα είναι ορθογώνιο, δυνατό, μυώδες και χαρακτηριστικά διάστικτο. Η κίνηση πρέπει να είναι κομψή. Η διαφορετικότητα του φύλου πρέπει να είναι εμφανής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Μήκος σώματος: ύψος στο ακρώμιο 10:9. Το ύψος ως την άρθρωση του αγκώνα 50 % του ύψους ως τους ώμους.Το ύψος στους ταρσούς : 20-25% από το ύψος στους ώμους. Μήκος κεφαλιού: περίπου 40 % από το ύψος ως τους ώμους. Μήκος κρανίου: μήκος ρύγχους 1:1.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ: Ευχάριστο ταμπεραμέντο, φιλικό, όχι συνεσταλμένο ή διστακτικό, ελεύθερο από νευρικότητα ή επιθετικότητα. Ζωντανός, ευγενικός, πιστός, ανεξάρτητος και εύκολος στην εκπαίδευση. Στον δαλματία αρέσει το νερό και οι εξωτερικές δραστηριότητες. Έχει αξιοσημείωτο ένστικτο λαγωνικού.

ΚΕΦΑΛΗ: Πρέπει να είναι σε αναλογία και αρμονία με το υπόλοιπο σώμα και όχι πολύ φαρδύ στη περιοχή του κρανίου. Το μήκος από την ινιακή προεξοχή ως το ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ) και από το στοπ ως το άκρο της μύτης είναι ίσα 1:1 ή το ρύγχος ελαφρώς κοντότερο. Η άνω γραμμή του κρανίου και η άνω γραμμή του ρύγχους είναι ελαφρώς αποκλείνουσες. Ο μασητήρας μύς και το οστό του μάγουλου δεν πρέπει να είναι πολύ ανεπτυγμένα. Στη κεφαλή δεν πρέπει να υπάρχει καμία ρυτίδα.

Κρανιακή περιοχή: Το κρανίο είναι επίπεδο με ελαφριά πλευρική κυρτάδα. Υπάρχει εύρος μεταξύ των αυτιών και καλά καθορισμένοι κρόταφοι. Ελαφρώς εμφανής η μετωπιαία αύλακα.

Στοπ (ρινομετωπικό κοίλωμα): Μέτρια καθορισμένο.

Περιοχή προσώπου:

Μύτη: Μεγάλη με ανοιχτά ρουθούνια. Πρέπει να είναι ολόκληρη χρωματισμένη. Το χρώμα της να είναι το ίδιο με το χρώμα από τις βούλες.

Ρύγχος: Καλά αναπτυγμένο και δυνατή γνάθος. Ρινική γέφυρα ευθεία.

Χείλη: Δυνατά πρέπει μα κολλάνε στη γνάθο μάλλον στενά και να μην είναι κρεμαστά ή πολύ παχιά χωρίς τη γωνία του στόματος υπερβολικά καθορισμένη. Πλήρης χρωματισμός είναι επιθυμητός.

Σιαγόνες-Δόντια: Το δάγκωμα να είναι ψαλιδιού, δηλ. οι άνω 6 τομείς ελαφρώς να υπερκαλύπτουν σφιχτά τα κάτω δόντια με όλα τα δόντια να είναι τοποθετημένα τετράγωνα στη γνάθο. Ένα πλήρες σετ από δόντια (42) είναι επιθυμητό. Τα είναι ομοιόμορφα σχηματισμένα και λευκά. Δάγκωμα τανάλιας είναι ανεκτό σε ηλικιωμένα σκυλιά.

Μάτια: ωοειδή, σε υπομετωπική θέση, τοποθετημένα σε μια γωνία 10-15 μοιρών. Το χρώμα ματιών είναι σε ακολουθία με το χρώμα από τις βούλες. Τα βλέφαρα είναι κοντά στο βολβό και όχι χαλαρά, πρέπει να είναι πλήρως χρωματισμένα όπως το χρώμα από τις βούλες.

Αυτιά: Τοποθετημένα σχετικά ψηλά, κρατημένα κοντά στο πλάγιο μέρος του κεφαλιού. Το μήκος φτάνει την εσωτερική γωνία των ματιών ή ως το στόπ. Η άκρη είναι ελαφρώς στρογγυλεμένη. Έχουν σχήμα ισοσκελούς τριγώνου. Είναι λεπτά στην υφή και απαλά στο άγγιγμα. Είναι πολύ σημαντικό τα αυτιά να έχουν βούλες, δηλαδή να μην είναι εντελώς μάυρα ή καστανά αλλά με βούλες με χρώμα ανάλογο με το χρώμα στο σώμα σε λευκή βάση.

Λαιμός: Να είναι δυνατός και αρκετά μακρύς, να συγκλίνει προς το κεφάλι και να είναι απαλλαγμένος από υπερβολικά χαλαρό δέρμα στη περιοχή του λάρυγγα.

ΣΩΜΑ: Ορθογώνιο, αναλογίες μήκους σώματος και ύψος ως τους ώμους 10:9.

Ώμοι: Καλά καθορισμένοι.

Πλάτη: Δυνατή, επίπεδη.

Πυελική ζώνη: Μυώδης, κεκλιμένη λιγότερο από 30 μοίρες.

Στήθος: Βαθύ και ευρύχωρο, όχι πολύ φαρδύ ή βαρελοειδές. Το βάθος του θώρακα πρέπει να είναι το 45-50% του ύψους ως τους ώμους. Το ύψος του αγκώνα είναι το 50% του ύψους ως τους ώμους. Τα πλευρά να είναι καλά κυρτωμένα.

Κάτω γραμμή και κοιλιακή χώρα: Η κοιλία είναι μέτρια ανασηκωμένη.

ΟΥΡΑ: Τοποθετημένη στην επέκταση της πυελικής ζώνης. Φτάνει περίπου ως το ταρσό ή είναι ελαφρώς μακρύτερη. Δυνατή στη βάση της, λεπταίνει προοδευτικά προς την άκρη, όχι πολύ παχιά αλλά σε αναλογία με το σώμα. Να κρατάται σαν σπαθί. Κατά προτίμηση με βούλες.

ΑΚΡΑ:

Πρόσθια τεταρτημόρια:

Γενική εμφάνιση: Τα μπροστινά σκέλη πρέπει να είναι σε αναλογία με το σώμα.

Ώμοι: Η γωνία του ακρωμίου να είναι περίπου 115-120 μοίρες.

Αγκώνας: Κοντά στο σώμα.

Βραχίονας: Τα κόκαλα να είναι ανεπτυγμένα σε αναλογία με το σώμα και να είναι δυνατά (στρογγυλά) , τοποθετημένα ευθεία και τα σκέλη να στέκονται κάθετα.

Μετακάρπια: Δυνατά, ελαφρώς επικλινή.

Πέλματά: Τα δάχτυλα είναι συμπαγή, σαν πόδια γάτας όπως χαρακτηρίζονται. Τα δακτυλικά υποθέματα είναι σκληρά και ελαστικά. Τα νύχια κατά προτίμηση να είναι χρωματισμένα.

Οπίσθια τεταρτημόρια:

Γενική εμφάνιση: Σε αναλογία με το σώμα. Με δυνατούς και καλά ανεπτυγμένους μύς. Τα πίσω σκέλη να είναι παράλληλα.

Μηρός: μυώδης και δυνατός.

Γόνατο: Δυνατό και καλά ανεπτυγμένο. Να σχηματίζει γωνία 40 μοιρών με την οριζόντια γραμμή.

Ταρσός: Δυνατός.

Μετατάρσια: Το μήκος ως το ταρσό είναι περίπου 20-25% από το ύψος στούς ώμους. Η γωνία του ταρσού είναι περίπου 130 μοίρες.

Πίσω πέλματα: Ισχύει ότι για τα μπροστά.

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ: Ρυθμική κίνηση, κομψή και απαλή. Βηματισμός και τροχασμός μακρύς με καλή κάλυψη και δυνατή ώθηση. Κοιτώντας από μπροστά τα πόδια να φαίνονται παράλληλα.

ΜΑΝΔΥΑΣ:

Τρίχωμα: Κοντό, λαμπερό, σκληρό και πυκνό σε ολόκληρο το σώμα.

Χρώμα: Το βασικό χρώμα είναι καθαρό λευκό. Η μαύρη ποικιλία να έχει μάυρες βούλες και η σηκωτή καστανές. Οι βούλες πρέπει να είναι συμμετρικά τοποθετημένες σε όλο το σώμα, καθαρά καθορισμένες και χωρίς να αναμειγνύονται με τη λευκή βάση. Το μέγεθος κατά προτίμηση να είναι παρόμοιο, περίπου 2-3 εκατοστά σε διάμετρο. Στη σηκωτή ποικιλία οι βούλες συνήθως είναι λίγο μικρότερες, περίπου 2 εκατοστά. Οι βούλες στη κεφαλή και τα άκρα θα πρέπει να είναι αναλογικά μικρότερες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Είναι επιθυμητό να έχει βούλες η ουρά σε μέγεθος μικρότερες. Πιτσιλιές στο σώμα δεν είναι επιθυμητές και πρέπει να αξιολογούνται αρνητικά. Οι βούλες δεν πρέπει να συνεννόνωνται και να σχηματίζουν μεγάλα μπαλώματα. Μπαλώματα και χρωματισμένες περιοχές δεν είναι επιθυμητές. Οι βούλες στα αυτιά θα πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:

Ύψος ως το ακρώμιο, στα αρσενικά 56-62 εκατοστά. Στα θηλυκά 54-60 εκατοστά. Σκύλοι με εξαιρετικό τύπο και ισιρροπία δεν πρέπει να αξιολογούνται αρνητικά αν είναι πάνω από το ανώτατο όριο.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Ό,τι παρεκκλίνει από τα παραπάνω σημεία θα πρέπει να θεωρείται ως ελάττωμα και η αυστηρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα ελάττωμα θα πρέπει να είναι σε ακριβή αναλογία με τον βαθμό του και την επίδραση που μπρεί να έχει στην υγεία και καλή κατάσταση του σκύλου και την ικανότητά του να εκτελεί τη παραδοσιακή δουλειά του.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:

*Επιθετικό ή υπερβολικά ντροπαλό.

*Οποιοδήποτε σκυλί το οποίο ξεκάθαρα δείχνει σωματικές ανωμαλίες ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείεται.

*Συγκλίνουσα γραμμή κεφαλιού.

*Έλλειψη περισσότερων από 6 προγόμφιους. Η έλλειψη του Μ3 δεν αξιολογείται και δεν λαμβάνεται ως ελάττωμα.

*Εντρόπιο, εκτρόποιο, wall eye, μάτια διαφορετικού χρώματος ( ετεροχρωμία), γαλάζια μάτια.

*Στα μάτια μερικώς μπλέ χρωματισμένη ίριδα.

*Έλλειψη χρωστικής στη μύτη.

*Γυριστή ουρά.

*Μονύελος ( μπάλωμα γυρω από το ένα ή και τα δύο μάτια ή μπάλωμα οπουδήποτε αλλού)

*Τριχρωμία ( μαύρες και καστανές βούλες στο ίδιο σώμα), λεμονί χρωματισμένες βούλες, πορτοκαλί χρωματισμένες βούλες, μπλέ βούλες και ολόκληρο λευκό χρώμα χωρίς βούλες.

*Σκληρότριχα ή μακρύτριχα.

*Κώφωση.

Τα αρσενικά θα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.