Γερμανικό Κοντότριχο Πόϊντερ(Κούρτσχααρ)-German Shorthaired Pointer (Kurzhaar)

Κατηγορία: 119
Κατάταξη: Ομάδα 7
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 25/10/2000
Προέλευση: Γερμανία

Γερμανικό Κοντότριχο Ποϊντερ

Γενικά εξωτερικά χαρακτηριστικά :σκυλί ράτσας, αριστοκρατικό με ισορροπημένες αναλογίες , δυναμικές γραμμές ,αντοχή και γρηγοράδα. Εκπέμπει υπερηφάνεια ,έχει απαλές εξωτερικές γραμμές, καθαρές γραμμές στο κεφάλι, ταιριαστή ουρά με το υπόλοιπο σώμα, λαμπερό δέρμα ,αρμονία γραμμών που τονίζουν την αριστοκρατική του φινέτσα.

Σημαντικές διαστάσεις: το μήκος του κορμού του μόλις που ξεπερνά το ύψος των ώμων.

Συμπεριφορά /χαρακτήρας: έχει σταθερό ,ισορροπημένο , αξιόπιστο ταμπεραμέντο, δεν είναι ούτε νευρικός ,ούτε ντροπαλός αλλά ούτε επιθετικός.

Κεφάλι : Καλά σμιλευμένο ,ούτε πολύ ελαφρύ ούτε πολύ βαρύ. Η δύναμη και το μέγεθος του κεφαλιού ταιριάζουν με το κορμί και το φύλο του σκυλιού.

Κρανιακή περιοχή:

Κρανίο : Αρκετά μεγάλο και ελαφρώς εξογκωμένο ,το ινιακό οστού μόλις που προεξέχει, η μετωπική αύλακας δεν είναι πολύ βαθειά, με καλά και ορατά ανεπτυγμένες υπεροβλεφαρικές κορυφογραμμές.

Στοπ: Το στοπ δεν είναι έντονο.

Περιοχή του προσώπου:

Η μύτη: Προεξέχει ελαφρώς. Τα ρουθούνια είναι αρκετά μεγάλα και ανοιχτά και κινούνται. Συνήθως έχει χρώμα καφέ, αλλά βρίσκει κανείς μαύρη μύτη σε μαύρα σκυλιά ή σε αυτά που φέρουν μαύρο με άσπρο τρίχωμα. Η μύτη που έχει χρώμα δέρματος (ανοικτό χρώμα) η που φέρει στίγματα , είναι αποδεκτή μόνο στα σκυλιά που έχουν το άσπρο σαν βασικό χρώμα.

Ρύγχος (μουσούδα): Είναι μακριά, πλατιά, παχιά και δυνατή για να μπορεί να μεταφέρει εύκολα το σκυλί το θήραμα. Βλέποντας το προφίλ διακρίνει κάποιος το ελαφρύ κύρτωνα του επιρρίνιου, δηλαδή το διάστημα από τα ρουθούνια ως το μέτωπο, που έχει ενδιάμεσες γωνιές ,κάτι μεταξύ ενός αριστοκρατικού σχήματος (όπως το ρινος του κριαριού) και μιας πολύ διακριτικής προεξοχής σε σχέση με μια ίσια γραμμή ( η άνω γραμμή του ρύγχους είναι κυρτή και καμπυλωτή). Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές στα αρσενικά. Το ολόισιο επιρρύνιο , αν και αποδεκτό ,υστερεί μιας κάποιας γοητείας. Σε περίπτωση που το επιρρίνιο είναι κοίλο (σαν πιάτο), τότε αυτό θεωρείται μεγάλο ελάττωμα.

Χείλη : Κλείνουν σφιχτά, δεν κρέμονται και έχουν καλή μελάγχρωση. Οι πλαγιές της ρινοχειλικής γραμμής είναι σχεδόν κάθετες και προεκτείνονται σε μια επίπεδη καμπύλη μέχρι την ελαφριά έντονη γωνία των χειλιών.

Σιαγόνες / δόντια :Δυνατές σιαγόνες με τέλεια αρμονική και πλήρη οδοντοστοιχία που έχουν σχεδόν τέλειο ψαλιδωτό κλείσιμο. Οι άνω κοπτήρες εφαρμόζουν τέλεια με τους κάτω κοπτήρες ,εφόσον τα δόντια φυτρώνουν χωρίς να αφήνουν διαστήματα μεταξύ τους μέσα στη σιαγόνα. Υπάρχουν 42 υγιή δόντια τα οποία αντιστοιχούν στoν οδοντικό τύπο των σκυλιών.

Μάγουλα : Δυνατά και μυώδεις.

Μάτια : Μέτριων διαστάσεων, χωρίς να προεξέχουν ιδιαίτερα. Το ιδανικό χρώμα είναι το καφέ σκούρο. Ο βλεφαρίδες κλείνουν σφικτά.

Αυτιά : Είναι μακριά, πλατιά και επίπεδα. Ξεκινούν από ψηλά στο κρανίο, πέφτοντας ίσια δίπλα από το κεφάλι, και είναι λίγο στρογγυλά στην άκρια. Δεν είναι ούτε πολύ χοντρά ούτε πολύ λεπτά. Όταν είναι στραμμένα προς τα εμπρός, πρέπει να φτάνουν μέχρι τη γωνιά των χειλιών.

Λαιμός: Δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα του σκυλού αυτού και χοντραίνει σταδιακά καταλήγοντας στο υπόλοιπο σώμα. Πολύ Μυώδης αυχένας, και ελαφρώς χυτός. Το δέρμα στο λαιμό είναι τεντωμένο και ποτέ χαλαρό.

Σώμα :

Η πάνω γραμμή είναι ίσια και έχει ελαφρά κλίση

Ώμοι :Δυνατή γραμμή

Πλάτη: Δυνατή και μυώδης .Η σπονδυλική στήλη είναι καλυμμένη από μύες.

Η οσφυϊκή χώρα είναι κοντή ,φαρδιά μυώδης ή λίγο κυρτή. δυνατό πέρασμα που δένει απόλυτα από την πλάτη στη οσφυϊκή χώρα.

Καπούλια : Είναι φαρδιά ,μυώδης αρκετά μακριά , πέφτουν ανάλαφρα και σχηματίζουν ελαφριά γωνία προς την βάση της ουράς.

Στήθος: Είναι ανεπτυγμένο και βρίσκεται στο 50% του ύψους από το ακρωνύμιο, με το στέρνο να διαφαίνεται και να απλώνεται όσο μακριά γίνεται προς τα πίσω. Το στέρνο και η άρθρωση στον αγκώνα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος . Τα πλευρά διαγράφονται ομοιόμορφα, δεν είναι επίπεδα αλλά ούτε και έχουν βαρελοειδή σχήμα. Τα τελευταία πλευρά πρέπει να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά.

Η κάτω γραμμή αρμονικά καμπυλωτή, ανασηκώνεται ελαφρώς σχηματίζοντας μια κομψή καμπύλη η οποία φτάνει μέχρι πίσω.

Ουρά: ξεκινάει από ψηλά και είναι δυνατή στη βάση της ,στη συνέχεια γίνεται όλο και πιο λεπτή μέχρι να φτάσει ένα μέτριο μήκος. Στα κουτάβια κόβεται περίπου το 50% της ουράς αυτής για να μην τραυματίζεται στο κυνήγι. Όταν το ζώο ξεκουράζεται, η ουρά του κρέμεται, ενώ εν ώρα δράσης η ουρά μετακινείται οριζοντίως , όχι πολύ ψηλά πάνω από τη γραμμή της πλάτης χωρίς να είναι και πολύ λυγισμένη. (Σε ορισμένες χώρες η νομοθεσία απαγορεύει να κόβονται οι ουρές των σκυλιών αυτών, έτσι διατηρούνται σύμφωνα με το φυσικό τους μέγεθος. θα έπρεπε να φτάνουν μέχρι την ιγνύα, δηλαδή το πίσω μέρος του γονάτου και να πέφτουν ίσια, ή ίσως να έχουν ένα ελαφρύ σχήμα σπάθας.

Άκρα:

Εμπρόσθια σκέλη:

Γενική εμφάνιση: βλέποντας τα κανείς από μπροστά , είναι ίσια και παράλληλα ενώ από προφίλ τα πόδια είναι καλά τοποθετημένα κάτω από το σώμα.

Ώμοι :οι ωμοπλάτες εφαρμόζουν καλά στην θωρακική κοιλότητα, είναι λοξές και με κλίση προς τα πίσω. Είναι πολύ μυώδεις και ξερακιανές. Καλή γωνιά μεταξύ ωμοπλάτης και μπράτσου.

Το μπράτσο βραχίονας: Όσο πιο μακρύ γίνεται, μυώδης.

Αγκώνας:Κοντά στο σώμα αλλά λίγο χαλαρός , δεν στρέφεται ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω, είναι τοποθετημένος μακριά πίσω. Καλή γωνία μεταξύ μπράτσου και πήχη.

Πήχης αγκόνας: Ευθύς και αρκετά μυώδης ,δυνατός σκελετός χωρίς να είναι απαραίτητα και χοντροκαμωμένος.

Καρπός :δυνατός

Μετακάρπιο: Μικρή γωνία του μετακαρπίου σε σχέση με τον πήχη του ποδιού (ωλένη). Δεν είναι ποτέ κάθετη.

Τα πέλματα έχουν στρογγυλό σχήμα και θυμίζουν σχήμα κουταλιού, τα δάχτυλα είναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους και τεντωμένα. Τα νύχια είναι δυνατά. Τα μαξιλαράκια των πελμάτων είναι δυνατά και ανθεκτικά. Είτε είναι ακίνητο είτε σε κίνηση το σκυλί, τα πόδια του δεν φέρουν καμία εσωτερική η εξωτερική κλίση.

Οπίσθια, πίσω σκέλη:

Γενική όψη: Όταν κοιτάμε από πίσω τα οπίσθια πέφτουν ίσια και παράλληλα διαγράφοντας καλές γωνιές και φέρουν δυνατό σκελετό.

Μηροί μακριοί, πλατιοί και μυώδης. Καλή γωνιά μεταξύ λεκάνης και μηρού.

Επιγονατίδα, κνήμη δυνατή με καλή γωνιά μεταξύ άνω και κάτω μηριαίου.

Κνήμη: Μακριά μυώδης και νευρική, καλή γωνιά μεταξύ κνήμης και ταρσικής περιοχής.

Ιγνύα :δυνατή

Μετατάρσιο :Κάθετο ,δυνατό με καλές γωνιώσεις.

Πισινά πόδια :όπως και τα μπροστινά.

Βάδισμα (κίνηση) :Κινείται καλύπτοντας μεγάλη απόσταση με μεγάλη ώθηση που αντιστοιχεί σε μεγάλο διασκελισμό. Τα μπροστινά και πισινά ποδιά κινούνται σε ευθεία και παράλληλη γραμμή ενώ το σώμα παραμένει ολόισιο , χωρίς να δίνεται η εντύπωση πλαγιοδιποδισμού.

Δέρμα: Τεντωμένο χωρίς να σχηματίζονται ζαρωματιές ,είναι στεγνό και σκληρό καθώς το αγγίζεις. Όμως το τρίχωμα στο κεφάλι και στα αυτιά πρέπει να είναι πιο λεπτό και πιο κοντό. Φαίνεται πιο μακρύ στο κάτω μέρος της ουράς. Πρέπει να καλύπτει όλο το σώμα του τετράποδου.

Χρώμα:

· Καφέ ,χωρίς κηλίδες, μονοχρωμο.

· Καφέ με μικρές άσπρες κηλίδες ή στίγματα στο στήθος και στα πόδια.

· Καφέ σκούρο με καστανό κεφάλι , και καφέ στίγματα και κηλίδες . Tο βασικό χρώμα του τριχώματος του σκυλιού αυτού δεν είναι ούτε καφέ με άσπρο ούτε και άσπρο με καφέ, αλλά ένα μίγμα από καφέ και άσπρο με αποτέλεσμα το όλο χρώμα να είναι πολύ οικείο και να χαίρει μεγάλης αναγνώρισης μεταξύ κυνηγών. Στην εσωτερική πλευρά των πισινών ποδιών και στην άκρια της ουράς το χρώμα είναι ένα τόνο πιο ανοιχτό.

· Καφέ ανοιχτό με καφέ κεφάλι ,κηλίδες και στίγματα η χωρίς κηλίδες. στον χρωματισμό αυτό υπερισχύει το άσπρο τρίχωμα ενώ το καφέ είναι λιγότερο.

· Άσπρο χρώμα με άσπρα σημάδια στο κεφάλι καφέ κηλίδες η στίγματα.

· Μαύρο χρώμα με τις ίδιες αποχρώσεις όπως και με το καφέ.

· Γίνονται αποδεκτά και τα έντονα κιτρινωπά σημάδια .

· Γίνονται αποδεκτά και τα έντονα στιγματισμένα χείλη.

Μέγεθος

Ύψος μέχρι τους ώμους για τα αρσενικά σκυλιά από 62 ως 66 εκ

για τα θηλυκά 58 ως 63 εκ.

Ελαττώματα :οποιαδήποτε απομάκρυνση από αυτά που έχουν λεχθεί πιο πάνω θεωρείται ελάττωμα το οποίο τιμωρείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του και τις συνέπειες πάνω στην υγεία και την καλή κατάσταση του σκυλιού.

· Ελάττωμα γενικής φύσεως σε σχέση με την κατασκευή του ,η την αδυναμία φύλου.

· Πολύ κοντή μουσούδα.

· Υπερβολικά βαριά η ελαφριά χείλη.

· Λείπουν δυο δόντια το ( ΡΜ1 και το Μ3), καταλήγουμε λοιπόν ότι ανάμεσα στα 4 ΡΜ1 και τα 2 Μ3 επιτρέπεται να λείπουν μόνο δύο δόντια.

· Υπερβολικά ανοιχτό μάτι, μάτι που θυμίζει αρπακτικό σκυλί, ανοιχτό- κίτρινο.

· Πολύ μακριά αυτιά, υπερβολικά κοντά και βαριά, πολύ στενά και πολύ στριμμένα.

· Χαλαρό δέρμα στο λαιμό.

· Ελαφριά κυρτότητα στην πλάτη.

· Πολύ κοντά καπούλια

· Υπερβολικά χαμηλό στήθος

· Η ουρά ξεκινά πολύ ψηλά σε σχέση με τη γραμμή της ράχης του ζώου η οποία είναι πολύ κυρτή.

· Οι αγκώνες είναι στραμμένοι προς τα μέσα ή προς τα έξω. Τα πόδια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, το ζώο είναι στραβοκάνικο .

· Τα οπίσθια δεν έχουν αρκετή κλίση.

· Ελαφρώς στραβοκάνης , η ιγνύα είναι κλειστή ( το πίσω μέρος του γονάτου) μοιάζει με αυτή των βοοειδών . (Πόδια αγελάδας).

Σημαντικά ελαττώματα:

· βαρύς σκελετός ,λεμφατικός , χοντροκόκαλος.

· Έντονο στοπ

· Η μύτη έχει χρώμα δέρματος ή στίγματα ( εκτός εάν το βασικό χρώμα της επίστρωσης είναι άσπρο).

· Μυτερή μουσούδα , κοίλο επιρρήνιο ( διάστημα από τα ρουθούνια ως το μέτωπο)

· Το κλείσιμο οδοντοστοιχίας τανάλια η μερικώς σε τανάλια (για τα σκυλιά άνω των τεσσάρων χρόνων υπάρχει ένα κλείσιμο το οποίο αναπτύσσεται με την ηλικία και το οποίο δεν θα έχει καμιά επίδραση στην αξιολόγηση , εάν ο όμιλος για τα γερμανικά Πόιντερ έχει δώσει προηγουμένως σε άλλη έκθεση επιβεβαίωση ότι η οδοντοστοιχία ηταν σωστή.

· Η άνω πλευρά του καρπού που προεξέχει έντονα, και ταλαντεύεται ελαφρώς.

· Ανεπαρκής ύψος στήθους ,υποανάπτυκτο στέρνο, υπερβολικά επίπεδη η βαρελοειδής θωρακική κοιλότητα .

· Οι αγκώνες έχουν κλίση προς τα έξω η προς τα μέσα.

· Ο καρπός είναι αδύνατος και έχει σχήμα μπάλας.

· Το μετακάρπιο είναι ίσιο.

· το ζώο είναι πολύ στραβοκάνικο από πίσω (το ιγνύ προεξέχει όπως αυτό των βοοειδών και είναι βαρελοειδές) είτε είναι σε κίνηση είτε όχι.

· Τα οπίσθια είναι ογκώδες.

· Έχει πλατυποδία

· Έχει ανοικτά δάκτυλα

· Δεν έχει ανάλαφρη κίνηση

· Υπάρχει διαφορά πέραν των 2 εκ. συγκριτικά με τους επιτρεπόμενους κανόνες.

Ελαττώματα που οδηγούν σε αποκλεισμό:

· Επιθετικό η φοβητσιάρικο σκυλί.

· Μεγάλη απόκλιση από τα χαρακτήρα του φύλου του.

· Λείπουν δυο δόντια από τα τέσσερα ΡΜ1 και τα δύο Μ3. Λείπουν και όλα τα άλλα δόντια εκτός από τα ΡΜ1 και Μ3.τα δόντια τα οποία δεν φαίνονται θεωρούνται ότι λείπουν εκτός και αν ο όμιλος για τα γερμανικά Πόιντερ έχει δώσει προηγουμένως σε άλλη εξέταση η έκθεση επιβεβαίωση ότι τα δόντια αυτά υπάρχουν.

· Άνω η κάτω προγναθισμός ,το οδοντικό τόξο παρεκκλίνει ή οποιαδήποτε άλλη άρθρωση της ίδιας κατηγορίας που παρουσιάζει ελάττωμα.

· Υπερβολικός αριθμός δοντιών τα οποία εξέχουν από τη φυσική οδοντοστοιχία.

· Στόμα σαν λαγού με σχιστό ουρανίσκο.

· Τα βλέφαρα είναι πολύ χαλαρά ,έκτοπη βλεφαρίδα, εντρόπιο η εκτρόπιο και διστιχίαση ( διπλή σειρά βλεφαρίδων).

· Η πλάτη ταλαντεύεται πολύ, και η σπονδυλική στήλη έχει παραμορφωθεί.

· Παραμόρφωση θώρακα π.χ το στήθος προεξέχει.

· Πολυδακτυλισμός με η χωρίς οστικό σκελετό.

· Οτιδήποτε χαρακτηριστικό ελάττωμα.

Οποιοδήποτε σκυλί παρουσιάζει εμφανείς ανωμαλίες στο σώμα και στον χαρακτήρα θα αποκλείεται.

Ν.Β τα αρσενικά πρέπει να έχουν φυσιολογικούς όρχεις, οι οποίοι να κατεβαίνουν εντελώς στο όσχεο.