Γιόρκσαϊρ Τέρριερ(Yorkshire Terrier)

Κατηγορία: 86
Κατάταξη: Ομάδα 3,φωλεοδύτες (τέρριερ)
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 10/11/2011
Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία

Γιόρκσαϊρ Τέρριερ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Γιόρκσαϊρ Τέρριερ κατάγεται από την ίδια περιοχή με το Έρντεϊλ Τέρριερ και εμφανίζεται πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του 1850. Το παλαιό Μαύρο Πύρινο Τέρριερ βρίσκεται πίσω από το Γιόρκσαϊρ Τέρριερ, μαζί με άλλες φυλές όπως το Μαλτίζ και το Σκάι Τέρριερ. Το ισχύον όνομα έγινε αποδεκτό το 1870. Τα χαρακτηριστικά τύπου τέρριερ της φυλής περιλαμβάνουν το κυνηγετικό ένστικτο, είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι στο σπίτι, είτε για ένα τρωκτικό στον κήπο.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Μακρύτριχη φυλή. Ο μανδύας, αρκετά ίσιος, κρέμεται στο ίδιο μήκος σε κάθε πλευρά, σχηματίζοντας μια χωρίστρα που εκτείνεται από τη μύτη ως την άκρη της ουράς. Πολύ συμπαγής και τακτικού περιγράμματος σκύλος, κινείται πολύ «καμαρωτά», δίνοντας την εντύπωση ότι έχει συναίσθηση της σπουδαιότητάς του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Το γενικό περίγραμμα δίνει την εντύπωση του σφριγηλού και καλοσχηματισμένου σκύλου.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Άγρυπνος, έξυπνος μικρόσωμος τέρριερ. Πνευματώδης και εύψυχος.

ΚΕΦΑΛΙ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Κρανίο

Μάλλον μικρό και επίπεδο, όχι πολύ προεξέχον ή στρογγυλό.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Μύτη

Μαύρη.

Ρύγχος

Όχι πολύ μακρύ.

Γνάθος/Δόντια

Τέλειο, κανονικό και πλήρες κλείσιμο ψαλίδι, δηλ. τα επάνω δόντια υπερκαλύπτουν εξ’ επαφής τα κάτω δόντια και είναι τετράγωνα τοποθετημένα προς τις σιαγόνες. Δόντια καλά τοποθετημένα με ισομήκεις μεταξύ τους γνάθους.

Μάτια

Μεσαίου μεγέθους, σκούρα, αστραφτερά, με διαπεραστική έξυπνη έκφραση και τοποθετημένα ώστε να κοιτάζουν ευθεία εμπρός. Όχι προεξέχοντα. Το περίγραμμα των βλεφάρων σκούρου χρώματος.

Αυτιά

Μικρά, σε σχήμα V, φέρονται όρθια, όχι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, καλυμμένα με κοντό τρίχωμα, χρώματος πολύ σκούρου, πλούσιου πύρινου.

ΛΑΙΜΟΣ

Ικανό μήκος.

ΚΟΡΜΟΣ

Συμπαγής.

Ράχη

Επίπεδη.

Οσφύς

Καλά στηριγμένη.

Στήθος

Μέτριο άνοιγμα πλευρών.

ΟΥΡΑ

Παλαιότερα κοβόταν εθιμικά.

Κομμένη

Μέτριου μήκους, με άφθονο τρίχωμα, πιο σκούρου μπλε χρώματος απ’ ότι ο υπόλοιπος κορμός, ιδιαίτερα στην άκρη της ουράς. Φέρεται ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο της ράχης.

Άκοπη

Με άφθονο τρίχωμα, πιο σκούρου μπλε χρώματος απ’ ότι ο υπόλοιπος κορμός, ιδιαίτερα στην άκρη της ουράς. Φέρεται ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο της ράχης. Όσο πιο ίσια γίνεται. Το μήκος θα πρέπει να δίνει μία καλά ισορροπημένη εμφάνιση.

ΑΚΡΑ

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΚΕΛΗ

Γενική εμφάνιση

Σκέλη ίσια, καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ’ ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα μπροστινά σκέλη ψηλότερα από τον αγκώνα.

Ωμοπλάτη

Καλά κεκλιμένη.

Βραχίονας

Ίσιος

Μπροστινά πέλματα

Στρογγυλά. Νύχια μαύρα.

ΠΙΣΩ ΣΚΕΛΗ

Γενική εμφάνιση

Σκέλη αρκετά ίσια όταν τα κοιτάζουμε από πίσω, μέτρια γωνίωση στο γόνατο. Καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ’ ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα πίσω πόδια ψηλότερα από την κνήμη.

Άρθρωση γονάτου (Γόνατο)

Μέτρια γωνίωση άρθρωσης γονάτου.

Πίσω πέλματα

Στρογγυλά. Νύχια μαύρα.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ

Ελεύθερη, με ώθηση. Ευθύγραμμη κίνηση μπρος και πίσω, διατηρώντας την επίπεδη γραμμή ράχης.

ΜΑΝΔΥΑΣ

Τρίχωμα

Στον κορμό αρκετά μακρύ, απόλυτα ίσιο (όχι κυματιστό), στιλπνό, φίνα μεταξωτή υφή, όχι χνουδωτή, δεν πρέπει ποτέ να εμποδίζει την κίνηση. Το τμήμα του μανδύα στο κεφάλι μακρύ, πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου χρώματος, βαθύτερου τόνου στις πλευρές του κεφαλιού, στην περιοχή της ρίζας των αυτιών και στο ρύγχος, όπου θα πρέπει να είναι πολύ μακρύ. Το πύρινο στο κεφάλι δε θα πρέπει να εκτείνεται προς το λαιμό, ούτε οποιεσδήποτε μαύρες ή σκούρες τρίχες να αναμειγνύονται με οποιοδήποτε σημείο πύρινου χρώματος.

Χρώμα

Σκούρο μπλε ατσάλινο (όχι ασημί μπλε), εκτεινόμενο από το ινίο μέχρι τη ρίζα της ουράς ποτέ αναμειγνυόμενο με υπόξανθες, χάλκινες ή σκούρες τρίχες. Το τρίχωμα στο στήθος, πλούσιο, φωτεινό πύρινο. Όλες οι πύρινες τρίχες σκουρότερες στις ρίζες απ’ ότι στη μέση, καταλήγοντας σε ακόμη ανοιχτότερου τόνου χρώμα στις άκρες.

ΒΑΡΟΣ

Βάρος: μέχρι 3,2 κιλά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερόμενα σημεία θα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να εκτιμάται το ελάττωμα θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αναλογία με τη βαθμίδα του και την επίδραση στην υγεία και την ευζωία του σκύλου.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Επιθετικοί ή υπερβολικά φοβικοί σκύλοι.

Οποιοσδήποτε σκύλος παρουσιάζει εμφανώς σωματικές ανωμαλίες ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να απορρίπτεται.

Σημείωση

Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

Μόνο λειτουργικά και ανατομικά υγιείς σκύλοι, με τυπική μορφολογία για τη φυλή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή