Λαγκότο Ρομανιόλο(Lagotto Romagnolo)

Κατηγορία: 298
Κατάταξη: Ομάδα 8 - κυνηγετικά σκυλιά - ανιχνευτές και σκύλοι νερού
Ημερομηνία δημοσίευσης του πρότυπου εντύπου: 30/09/2019
Προέλευση: Ιταλία

Ιστορικά στοιχεία :   Αρχαία ράτσα σκύλων ριτρίβερ στο νερό στις πεδιάδες του commacchio και στις ελώδεις περιοχές της Ραβέννας.Με το πέρασμα των αιώνων οι τεράστιες ελώδεις εκτάσεις αποξηράνθηκαν και έγιναν καλλιεργήσιμη γη .Ως αποτέλεσμα το Lagotto άλλαξε και από νερόσκυλο έγινε ένα εξαιρετικό σκυλί τρούφας στην ανοιχτή επίπεδη ύπαιθρο και στους λόφους της Romagna.

Γενικά Χαρακτηριστικά :  Σκύλος μεσαίου έως μικρού μεγέθους ,με καλές αναλογίες,ρουστικ εμφάνιση,με πυκνό σγουρό μανδύα μάλλινης υφής.

Αναλογίες:To μήκος του κεφαλιού είναι 4/10 του ύψους στο ακρώμιο.Το μήκος του κρανίου πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μήκος ρύγχους.Το βάθος του στήθους είναι μικρότερο από το 50% (περίπου 44%)του ύψους στο ακρώμιο.

Συμπεριφορά και Χαρακτήρας : H φυσική ικανότητα στο κυνήγι και η εξαιρετική όσφρηση καθιστούν αυτή την φυλή αποτελεσματικό αναζητητή τρούφας.Το Lagotto Romagnolo είναι χαρακτήρας υπάκουος,προσεκτικός,στοργικός,πολύ δεμένος με τον ιδιοκτήτη του και εύκολος στην εκπαίδευση.Είναι επίσης εξαιρετικός σύντροφος και φύλακας.Ενώ μεγάλο του προσόν είναι η υπέροχη σχέση του με τα παιδιά.

Κεφάλι : Από ψηλά ,έχει τραπεζοειδές σχήμα και είναι μέτρια φαρδύ.Οι ανώτεροι διαμήκεις άξονες του κρανίου και του ρύγχους είναι ελαφρώς αποκλίνοντες.

Περιοχή Κρανίου: Κρανίο ευρύ στα ζυγωματικά τόξα και όσο είναι πλατύ.Βλέποντας από το πλάι ,από το ινιακό έως το στοπ,το κρανίο πρέπει να είναι μακρύτερο από το ρύγχος.Είναι ελαφρώς κυρτό και τείνει να γίνεται επίπεδο προς το ινιακό.Καλά ανεπτυγμένους μετωπιαίους κόλπους,σημαδεμένα υπερκείμενα τόξα,έντονη μεσαία μετωπιαία αύλακα ,κοντή και όχι πολύ ανεπτυγμένη ινιακή ακρολοφία,ελαφρώς σημειωμένες υπερ κογχικές κοιλότητες.

Περιοχή προσώπου :
Μύτη Ογκώδης ,με ανοιχτά και κινητά ρουθούνια.’Εντονο διάμεσο αυλάκι.Βλέποντας από το πλάι η μύτη συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο με το ρύγχος και προεξέχει ελαφρά από το μπροστινό μέρος των χειλιών.Το χρώμα κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως σκούρο σε αρμονία με το χρώμα του μανδύα.

Ρύγχος: μάλλον φαρδύ,λίγο πιο κοντό από το κρανίο,το ύψος του είναι ελαφρώς μικρότερο από το μήκος του.Σφηνοειδής σχήμα με μέτρια επίπεδη μπροστινή όψη.

Χείλη: σφιχτά,όχι πολύ παχιά έτσι ώστε το κάτω μέρος του ρύγχους να καθορίζεται από το σαγόνι.Ειναι καλλυμενα με μακριά μουστάκια .Από μπροστά σχηματίζουν ένα φαρδύ ημικύκλιο.Χρώμα από ανοιχτό έως σκούρο καφέ.

Σαγόνια/Δόντια: Δυνατά σαγόνια με φαρδύ σώμα κάτω γνάθου.Πλήρες δάγκωμα σε σχήμα ψαλιδιού ή ταναλίας με καλά ανεπτυγμένα λευκά δόντια.

Μάγουλα : επίπεδα.

Μάτια: Μεγάλα ,στρογγυλεμένα,γεμίζουν τις υποδοχές,ξεχωρίζουν καλά.Το χρώμα της ίριδας κυμαίνεται από ώχρα έως σκούρο καφέ ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.Μεγάλες βλεφαρίδες,ζωηρή έκφραση.

Αυτιά : Μεσαιου μεγέθους σε αναλογία με το κεφάλι ,τριγωνικό σχήμα με στρογγυλεμένες άκρες.Η βάση τους είναι αρκετά μεγάλη ,τοποθετούνται πάνω από το ζυγωματικό τόξο.Κατεβασμένα ή ελαφρώς ανασηκωμένα όταν ο σκύλος είναι σε εγρήγορση.Αν τραβηχτούν προς την μύτη θα πρέπει να φτάσουν στο ρύγχος στο 1/4 του μήκους του.

Λαιμός : Δυνατός,μυώδης,οβαλ,διακρίνεται καλά από τον αυχένα,ελαφρός τοξωτός.

Κορμός: Συμπαγής και δυνατός .

Ακρώμιο : Οι ωμοπλάτες στο ψηλότερο σημείο τους δεν ειναι πολύ κοντά μεταξύ τους ,αλλά εμφανίζονται καλά και εκτείνονται προς τα πισω.

Πλάτη:’Ισια ,πολύ μυώδης .

Στήθος : Καλά ανεπτυγμένο.

Ουρά :Ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά λεπταίνει προς το τέλος.Όταν παραμένει κρεμασμένη είναι σε σχήμα αγκίστρι,όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος μεταφέρεται στην πλάτη αλλά ποτέ να μην τυλίγεται.

Ώμοι :Οι ωμοπλάτες μακριές , με καλή γωνία (52-55 μοίρες),μυώδεις,δυνατές,εφαρμόζουν στο στήθος,με ελευθερία κινήσεων.

Μπροστινά πόδια: Ελαφρώς στρογγυλεμένα,συμπαγή,με τοξωτά και κλειστά δάχτυλα.Δυνατά και κυρτά νύχια.Πολύ καλά ανεπτυγμένες μεμβράνες.

Γόνατα : Η γωνία του γονάτου κυμαίνεται από 130 έως 135 μοίρες.

Πίσω πόδια : Ελαφρώς πιο οβάλ από τα μπροστινά και με ελαφρώς τοξωτά δάχτυλα.

Βάδισμα/Κίνηση : Κανονικό βήμα,ενεργητικό και ζωηρό τράβηγμα,καλπασμός για μικρές περιόδους.

Μανδύας: Μάλλινη υφή,σχηματίζουν σφιχτές μπούκλες σε σχήμα δαχτυλιδιού σε όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι που είναι λιγότερο κλειστές.

Χρώμα : Μονόχρωμο εκρού,λευκό με καφέ ή πορτοκαλί κηλίδες ,πορτοκαλί ροάν,καφέ ροάν,μονόχρωμο καφέ,έως σκούρο καφέ,επιτρέπονται οι καφέ κηλίδες σε διάφορες αποχρώσεις.

Μέγεθος και Βάρος : 

Ύψος στο ακρώμιο:
Αρσενικά από 43-48 cm ( ιδανικό ύψος 46 cm)
Θηλυκά από 41 εως 46 cm (ιδανικό 43 cm)
Ανοχή + – 1 cm
Βάρος : Αρσενικά απο 13 εως 16 κιλά. θηλυκά από 11 εως 14 κιλά.