Εξετάσεις υγείας

Όταν ένας υποψήφιος ανάδοχος ψάχνει για ένα κουτάβι, θέλει να υιοθετήσει έναν σκύλο που θα έχει μια μακρά, υγιή ζωή. Δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε ότι κάθε κουτάβι σε κάθε γέννα είναι 100% απαλλαγμένο από προβλήματα υγείας, αλλά οι υπεύθυνες πρακτικές αναπαραγωγής και οι εξετάσεις υγείας των γεννητόρων μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ  ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΩΣΤΑ;

Οχι. Ο έλεγχος υγείας δεν πραγματοποιείται στα ίδια τα κουτάβια (με πολύ λίγες εξαιρέσεις). Εκτελείται στους γονείς ενός κουταβιού – πριν από την αναπαραγωγή.

Ένας κτηνίατρος μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι ένα κουτάβι είναι φαινομενικά υγιές, αλλά δεν μπορεί να σας πει για γενετικές παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή αυτού του κουταβιού.

Ο όρος «εξετάσεις υγείας» αναφέρεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις υγείας της εκάστοτε φυλής που πραγματοποιούνται στους γονείς – πριν από την αναπαραγωγή – για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να υποφέρει το κουτάβι σας από κάποια από αυτές μελλοντικά.

Οι εκτροφείς σκύλων κατανοούν την αξία των εξετάσεων υγείας για την κάθε φυλή. Ο έλεγχος κληρονομικών παθήσεων σε σκύλους προς αναπαραγωγή είναι πολύ σημαντικός, καθώς μπορεί να αποτρέψει μια κληρονομική πάθηση από το να εμφανιστεί στους απογόνους.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνά συνιστώμενες εξετάσεις υγείας που ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα φυλών. Υπάρχουν περισσότερες παθήσεις από αυτές που μπορούμε να εξετάσουμε , αλλά σας συνιστούμε να ενημερωθείτε για τις κυριότερες παθήσεις της φυλή σας εάν ψάχνετε για καθαρόαιμο σκύλο. 

Πριν από την αναπαραγωγή:

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΑΒΙΑ:

Και οι δύο γονείς θα πρέπει να έχουν κάνει όλες τις σχετικές εξετάσεις που είναι προτεινόμενες για την εκάστοτε φυλή (ακολουθώντας τις οδηγίες του Ομίλου Φυλής όπου υπάρχει).

Ενδεικτικά κάποιες απο αυτές είναι:

  • Εξέταση Δυσπλασίας Ισχίου (H/D)
  • Εξέταση Δυσπλασίας Αγκώνα (E/D)
  • Εξέταση Επιγονατίδας (Patella)
  • Εξετάσεις Θυρεοειδούς
  • Καρδιολογικός έλεγχος
  • Τεστ DNA

 

Ιατρικές εξετάσεις για κουτάβια, πριν από την υιοθεσία:

Τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν εξεταστεί από κτηνίατρο πριν πάνε στα νέα τους σπίτια.

Τα κουτάβια έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση (έσω και έξω) και, ανάλογα με την ηλικία,  έχουν λάβει 1 ή περισσότερα εμβόλια πριν από την διάθεση τους.

Συνοδεύονται πάντα από βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο και microchip.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα κουτάβια μπορούν να πάνε στους νέους ιδιοκτήτες από την ηλικία των 12 εβδομάδων και μετά.

 

Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν προορίζεται να προκαλέσει άγχος ή φόβο. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο καλύτερα ενημερωμένοι θα είστε.

Υπάρχουν περισσότερες εξετάσεις υγείας από αυτές που αναφέρουμε εδώ, αλλά ένας αξιόπιστος εκτροφέας γνωρίζει τις προτεινόμενες και απαιτούμενες παθήσεις της φυλής του και θα μπορεί να σας ενημερώσει για αυτές εκτενώς.

Αν ψάχνετε για καθαρόαιμο σκύλο, ενημερωθείτε για τις εξετάσεις υγείας και ρωτήστε τον εκτροφέα για τα αποτελέσματα των γονέων. Εάν είναι δυνατόν, και όπου ενδείκνυται με βάση την ηλικία, ρωτήστε επίσης για τυχόν εξετάσεις υγείας ή αποτελέσματα για τον σκύλο που σκέφτεστε να αποκτήσετε. 

Τα αποτελέσματα δεν θα σας κάνουν απαραίτητα να αλλάξετε γνώμη για τον σκύλο που φέρνετε στο σπίτι, μπορεί να υποδεικνύουν ανάγκες τρόπου ζωής, πιθανές μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις ή μπορεί να υποδεικνύουν έναν απίστευτα υγιή σκύλο. Αυτό που στην πραγματικότητα δείχνουν τα αποτελέσματα είναι ότι βρήκατε έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Σε αυτή την περίπτωση, ως «καλός εκτροφέας» ορίζεται κάποιος που ενδιαφέρεται για τη σταδιακή βελτίωση της γραμμής αίματος του, και κατ’ επέκταση, της ίδιας της φυλής. Ένας καλός εκτροφέας νοιάζεται ώστε τα σκυλιά που εκτρέφει να είναι υγιή και επιλέγει τους κατάλληλους ιδιοκτήτες για να διαθέσει τα κουτάβια του.