Ερασιτέχνης εκτροφέας – ένας κατ’ ουσία θεματοφύλακας της ιστορίας των διαφόρων φυλών

Χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη πλευρά της γραμμής κάποιος που αναζητεί κουτάβι. Συνήθως δεν θα αναφέρει το όνομά του, θα ρωτήσει αν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα σε κουτάβια για να διαλέξει και θα τον απασχολεί αποκλειστικά το κόστος. Αυτά και μόνο είναι αρκετά, ώστε ένας ερασιτέχνης εκτροφέας να σας απορρίψει και φυσικά να μην μπει σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας.

Όλο και συχνότερα, στους κύκλους των ερασιτεχνών εκτροφέων το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συζήτηση γύρω από την αφύπνιση του κοινού, των ανθρώπων δηλαδή που κατά βάση έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας για την απόκτηση μιας καθαρόαιμης φυλής. Και στον ΣΕΕΣΕ έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε όσα περνάνε από το χέρι μας για την αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τα κακώς κείμενα αλλά και την ενημέρωσή τους για το έργο που επιτελούν στη χώρα μας οι ερασιτέχνες εκτροφείς.

Για τον ερασιτέχνη εκτροφέα οι σκύλοι του είναι μέλη της οικογένειάς του, ζουν στο σπίτι του, μοιράζεται μαζί τους την καθημερινότητά του. Στέκεται άγρυπνος δίπλα στη θηλυκιά όταν έρχεται η ώρα του τοκετού, φροντίζει τη μαμά και τα κουτάβια, φροντίζει για την υγεία τους και τη σωστή κοινωνικοποίησή τους. Δένεται μαζί τους. Το κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας επιλέγει με πολύ αγάπη τα ονόματα των κουταβιών του και χαίρεται όταν η νέα ανάδοχη οικογένεια κρατάει το επίσημο όνομα του κουταβιού. Αυτό σας το λέω εκ πείρας…

Όταν αποφασίζετε να καλέσετε έναν ερασιτέχνη εκτροφέα, συστηθείτε του.

Με όνομα, επώνυμο και ιδιότητα. Να είστε προετοιμασμένοι για πολλές ερωτήσεις, ακόμα και για το πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι σας, αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στα έξοδα ενός σκύλου, αν έχετε παιδιά ή αν υπάρχει αλλεργικό άτομο στην οικογένεια. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα των ερωτήσεων που θα σας κάνει για να σας γνωρίσει καλύτερα. Το ιδανικό είναι να τον συναντήσετε από πριν, γιατί συνήθως υπάρχει λίστα αναμονής για κάποια τοκετοομάδα. Επικοινωνώντας με κάποιον εκτροφέα υπάρχει το ενδεχόμενο αναμονής ακόμα και δύο ετών για την επόμενη γέννα. Να το πούμε πιο απλά: Κουτάβι δεν παίρνετε αν δεν κερδίσετε τον εκτροφέα. Γιατί; Γιατί θέλει την καλύτερη τύχη για τα κουτάβια του. Νομίζω, λοιπόν, πως καθίσταται σαφές ότι αν τον ρωτήσετε την «τιμούλα» για το κουτάβι – και ναι, μας συμβαίνει συχνά – η συζήτηση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, γιατί πολύ απλά δεν θα σας θεωρήσει σοβαρό κηδεμόνα. Θα γίνω πιο σαφής. Μπορεί να με χαρακτηρίσετε και κυνική. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στο αντίτιμο ενός καθαρόαιμου σκύλου, σκεφτείτε ότι σίγουρα δεν θα καλύψετε από οικονομικής πλευράς όλα εκείνα που απαιτούνται για την ευζωία του σκύλου σας (κτηνιατρικά έξοδα, σίτιση, καλλωπισμός, αξεσουάρ, εκπαίδευση). Και τότε, μην πάρετε σκύλο. Όχι απλά καθαρόαιμο, μην πάρετε καθόλου σκύλο.

Θυμάμαι επί πανδημίας – δεν είναι μακρινό παρελθόν – την περίοδο του lockdown το τηλέφωνο να έχει πάρει φωτιά. Θυμάστε τον κωδικό 6 που στέλναμε για να κυκλοφορούμε βόλτα με το κατοικίδιό μας; Όλοι θέλαν το κατάλληλο τετράποδο αξεσουάρ. Ε, λοιπόν, δεν είναι αξεσουάρ. Και οι ευσυνείδητοι εκτροφείς εκείνη την περίοδο δεν έβαλαν γέννα. Όπως και την περίοδο των Χριστουγέννων. Πάλι τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. «Το θέλουμε τώρα γιατί τα παιδιά δεν έχουν σχολείο», μας τονίζουν. Και όταν τα παιδιά πάνε πάλι σχολείο μετά τις 7 Γενάρη; Τι θα απογίνει το έρμο το κουτάβι; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί η επικοινωνία με τον ερασιτέχνη εκτροφέα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό και την απόλυτη ειλικρίνεια;

Θέλετε να αναφέρουμε και αλήθειες που πονάνε περισσότερο; Προσωπικά έχω δεχτεί τηλέφωνο από μία κυρία που έκλαιγε γοερά, γιατί το κουτάβι που της παρέδωσαν νύχτα χωρίς χαρτιά λίγο έξω από τα διόδια των Μαλγάρων, πέθανε σε μία εβδομάδα από τύφο και ήθελε τώρα – τώρα όμως – ένα άλλο. Ήταν ένα από τα αμέτρητα ταλαιπωρημένα κουτάβια που περνάνε νύχτα τα σύνορα σε βρώμικα κλουβιά με πλαστά χαρτιά, πλαστά δηλωμένη ημερομηνία γέννησης, ανεμβολίαστα και φυσικά μη αποπαρασιτωμένα. Η κυρία είχε πληρώσει ένα σεβαστό ποσό στην κλινική που νοσήλευσε το άτυχο ζώο για μια εβδομάδα, μέχρι εκείνο να καταλήξει. Και αυτό συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζετε. Το έχω ακούσει από ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου για κουτάβι και μου καταθέτουν την προσωπική τους εμπειρία, καταλήγοντας ότι εύχονται να γνώριζαν νωρίτερα πού πάνε να μπλέξουν.

Στον ΣΕΕΣΕ, λοιπόν, έχουμε πάρει μια πολύ σοβαρή απόφαση την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Να ενημερώσουμε τον κόσμο προς αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Μπας και κάποτε πάψει η εγκληματική δράση όλων αυτών των επιτήδειων που έχουν εμπορευματοποιήσει τον σκύλο. Διότι αυτό το αισχρό εμπόριο, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις, το συντηρεί εκείνη η μερίδα του κόσμου που θέλει σκύλο στο μικρότερο δυνατό κόστος.

Θα σας πάω τώρα στη δική μου εμπειρία ως παιδί. Τη δεκαετία του 90 ο μόνος τρόπος να βρεις σκύλο ήταν τα καταστήματα εμπορίας ζώων. Τότε ήταν της μόδας τα κανίς, έτσι τα λέγαμε τότε, τώρα γνωρίζουμε ότι λέγονται poodle (και ξαναήρθαν στη μόδα). Έφτασε λοιπόν το πολυπόθητο κουτάβι σε μια βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας και το καταχαρήκαμε όλοι στην οικογένεια. Άγνωστης προέλευσης, αγνώστων γονέων, αλλά για μας το 1989 δεν είχε σημασία, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζαμε. Και εδώ σας προσγειώνω απότομα. Δεκατεσσάρων μηνών τη χάσαμε από οικογενή νεφροπάθεια του σκύλου. Σβήστηκε το χαμόγελο από τα χείλη μας, την πενθήσαμε σαν να χάναμε άνθρωπο, ακόμα και ο παππούς που «δεν τα ήθελε τα σκυλιά» έκανε μήνες να ξεπεράσει τον χαμό της.

Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρω τυχαία. Στον ΣΕΕΣΕ θέλουμε να είμαστε θεματοφύλακες της ηθικής εκτροφής. Για το λόγο αυτό τα μέλη μας, ανάλογα με τη φυλή που εκτρέφουν, οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας ανάλογα με την προδιάθεση που έχει η κάθε φυλή σε κληρονομικά νοσήματα. Αυτό γίνεται κατά βάση με dna testing και πολλοί από εμάς για να κατοχυρώνουν την εγκυρότητα των pedigree προβαίνουν και σε dna profiling.

Να μας ρωτάτε για όλα αυτά, και εμείς, οι ερασιτέχνες εκτροφείς με χαρά θα σας απαντάμε. Διότι όλα τα παραπάνω μας διαφοροποιούν από το αισχρό παράνομο σκυλεμπόριο. Και θα είμαστε απέναντι σε κάθε κακή πρακτική. Να επισημάνω εδώ πως τα μέλη του ΣΕΕΣΕ είναι παράλληλα μέλη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, του επίσημου εκπροσώπου της FCI (Federation Cynologique Internationale). Συμμετέχουμε στις εκθέσεις μορφολογίας και εργασίας που διοργανώνει  και στις γενικότερες δράσεις του και στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται και από το μετερίζι του ΚΟΕ για την ευζωία των σκύλων και την προώθηση της καθαρόαιμης κυνοφιλίας.

Θυμάστε το περιστατικό με τον άτυχο νέο που δολοφονήθηκε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου; Θυμάστε πώς εντοπίστηκε το άψυχο σώμα του; Με τη συνδρομή του επικεφαλής της ομάδας Anubis K9P, κυρίου Αλεξανδρή και του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου του, του Echo. Δεν ήταν, φυσικά, αυτή η μοναδική επιτυχία αυτού του υπέροχου μαλινουά, απλά πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα. Θέλετε να αναφέρουμε και τους σκύλους ναυαγοσώστες (Labrador Retrievers, Σκύλους Νέας Γης), τους σκύλους οδηγούς τυφλών όπως τα Λαμπραντόρ της ομάδας Lara Guide Dogs; Τους σκύλους βοηθούς για ανθρώπους με προβλήματα ακοής; Τους σκύλους που εντοπίζουν ανθρώπους κάτω από χιονοστιβάδες στις Άλπεις; Τους σκύλους που εντοπίζουν ναρκωτικά ή εκρηκτικά των ενόπλων δυνάμεων; Να σας πω ένα μυστικό; Όλοι αυτοί οι υπέροχοι σκύλοι είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής από ερασιτέχνες εκτροφείς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη φυλή με την οποία καταπιάνονται. Κανένας από αυτούς τους πολύτιμους για τον άνθρωπο σκύλους δεν προέρχεται από puppy mills ή εκτροφείς της πίσω αυλής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΣΕΕΣΕ έχει ήδη διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία δύο εξαιρετικά σεμινάρια επιμόρφωσης για τους εκτροφείς, ενώ ήδη γίνεται σχεδιασμός για τα επόμενα, κάποια από τα οποία θα απευθύνονται και σε απλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να φέρουμε τον κόσμο κοντά στον Έλληνα ερασιτέχνη εκτροφέα, να αναδείξουμε τον ρόλο μας, να ισχυροποιήσουμε το ρόλο του Συλλόγου σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία των σκύλων, ώστε περήφανοι να πούμε ότι ανήκουμε σε μια χώρα που θέτει υψηλά στάνταρ στην εκτροφή, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο μέλλον για την καθαρόαιμη κυνοφιλία στην Ελλάδα.

 

Τίνα Σερβετά

Αντιπρόεδρος ΣΕΕΣΕ