Θα πάρετε σκύλο; Με ποιο κριτήριο να επιλέξετε – Τί ρόλο παίζει η εμφάνιση

Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα: προσωπικότητα, ανάγκες, εμφάνιση – Γιατί η εμφάνιση ενός σκύλου μπορεί να είναι «παγίδα» στην επιλογή που θα κάνουμε

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θαμπώνονται με την ομορφιά ενός σκύλου και αποφασίζουν να τον βάλουν στη ζωή τους. Το παρουσιαστικό ενός σκύλου, όμως, δεν θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής.

 

«Η εξωτερική εμφάνιση πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις. Εκείνο, όμως, που κάνει τη διαφορά, και τελικά υπερέχει, είναι ο χαρακτήρας. Το έχουμε βιώσει όλοι στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τους, δήθεν, έρωτες – μέχρι που αποκαλύφθηκε ο πραγματικός χαρακτήρας. Γιατί τα πράγματα θα πρέπει να είναι διαφορετικά, όταν το αντικείμενο του ‘πόθου’ μας είναι ένα τετράποδο; Φυσικά, και εδώ ο χαρακτήρας είναι που κάνει τη διαφορά. Γιατί, τι σημασία έχει αν εμφανισιακά σε κερδίζει μία φυλή, από τη στιγμή που ο χαρακτήρας της θα σου κάνει τη ζωή ‘κόλαση’; Όχι επειδή έχει κάτι κακό, αλλά γιατί, πολύ απλά, δεν σου ταιριάζει», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, κ. Θεοδόσης Παπανδρέου.

Αναφέρει πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) έχει χωρίσει τις φυλές σε ομάδες και υποομάδες με κοινά χαρακτηριστικά, όσον αφορά την εργασία τους (και όμως, όλες οι φυλές έχουν αντικείμενο εργασίας), την εμφάνιση, αλλά και τους χαρακτήρες.

Για να συμβιώσουμε αρμονικά με έναν σκύλο, λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνον που θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας.

«Αν, για παράδειγμα, το δικό σας lifestyle είναι ο καναπές, η πίτσα και η τηλεόραση, πώς θα προσαρμοστείτε με μια φυλή με αυξημένα επίπεδα ενέργειας και ανάγκη άσκησης; Πολύ απλά, δεν θα προσαρμοστείτε. Και θα καταλήξετε, αμφότεροι, δυστυχισμένοι. Ο σκύλος θα κάνει ζημιές, κι εσείς θα απορείτε τι λάθος κάνατε. Αν, πάλι, είστε άνθρωποι της περιπέτειας με εκδρομές στα βουνά και πολύωρους περιπάτους, τρέξιμο κ.λπ., δεν θέλετε να μπορεί να σας ακολουθεί ο σκύλος σας;» εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.

Υπάρχει η αντίληψη ότι ένας κοντότριχος σκύλος δεν αφήνει τρίχες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «όχι μόνον αφήνει, αλλά και η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Η τρίχα, συνήθως, είναι σκληρή και καρφώνεται στα ρούχα, τον καναπέ, κ.λπ, κάνοντας το καθάρισμα μια επίπονη διαδικασία. Εάν, δε, είστε υποχόνδριος, καλό θα ήταν να αποφύγετε φυλή που έχει υπομανδύα. Επί της ουσίας μιλάμε για διπλό τρίχωμα, οπότε καταλαβαίνετε τι θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε».

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το μέγεθος του σκύλου.

«Μιλώντας πρόσφατα με φίλο, ο οποίος έχασε τον σκύλο του, μου έλεγε ότι σκέφτεται να υιοθετήσει σκύλο εργασιακής φυλής. Ο συγκεκριμένος είχε πάντα στη ζωή του μαστιφοειδή. Εντυπωσιάστηκα, και τον ρώτησα γιατί. Μεταξύ άλλων, μου είπε ότι είναι πιο μικρός σε μέγεθος και θα τον διευκόλυνε στα ταξίδια. Απόρησα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε λείψει συνολικά τέσσερις φορές, και μάλιστα για λίγες μέρες. Την ίδια ώρα αγνοούσε τις πραγματικές ανάγκες της φυλής που φαινόταν αποφασισμένος ότι ήθελε», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Τα έξοδα ενός σκύλου, επίσης, πρέπει να τα έχουμε κατά νου. «Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες, για παράδειγμα ενός μακρύτριχου σκύλου; Οι επισκέψεις στον groomer θα είναι συχνές», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει: «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η επιλογή μιας φυλής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν επιλέγουμε σκύλο επειδή είναι ‘γλυκούλης’, ‘δυνατός’, ‘εντυπωσιακός’. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας ότι εμείς δεν θα αλλάξουμε τρόπο ζωής, οπότε ο σκύλος θα πρέπει να βιώνει αρμονικά στο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει για να είναι χαρούμενος. Κατά συνέπεια, το πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε, είναι ο χαρακτήρας της φυλής. Στη συνέχεια, οι ανάγκες της. Και όταν η λίστα έχει περιοριστεί πολύ, επιλέγουμε τη φυλή που μας ταιριάζει και οπτικά. Κακά τα ψέματα, με το ζώο αυτό θα ζήσουμε παρέα τα επόμενα τουλάχιστον 8-10 χρόνια. Η εμφάνιση θα πρέπει να μας καλύπτει».

Εξίσου σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων, ότι αφού κάνουμε την έρευνα μας, δεν ανατρέχουμε στις αγγελίες των εφημερίδων, ούτε απευθυνόμαστε στον κάθε κουταβέμπορα.

«Μια φυλή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ΜΟΝΟ όταν εκτρέφεται σωστά. Οπότε, μονόδρομος είναι να απευθυνθούμε σε έναν (και περισσότερους) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εκτροφέα, ώστε να μιλήσουμε μαζί του και να καταλήξουμε», τονίζει ο κ. Παπανδρέου. Και, όπως λέει, «η εναλλακτική είναι ξεκάθαρη: επισκεπτόμαστε το πλησιέστερο καταφύγιο, επιλέγουμε τον σκύλο που θα μας “κλικάρει”, και είμαστε έτοιμοι για υποχωρήσεις μέχρι να βρούμε το ιδανικό μίγμα που θα μας κάνει και τους δύο ευτυχισμένους».

Πηγή