Οδηγίες προς ναυτιλλομένους!

Με αφορμή το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν είναι δυστυχώς ακόμη ευδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα σε έναν επίσημο ερασιτέχνη εκτροφέα, σε σχέση με έναν παράνομο εκτροφέα της πίσω αυλής ή ακόμα χειρότερα σε σχέση με τους κουταβοπαραγωγούς, να θίξουμε τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα.

Ο κουταβοπαραγωγός (puppy mill) κάνει ανεξέλεγκτες γέννες χωρίς να τηρεί κανένα στάνταρ εκτροφής, κανέναν έλεγχο γεννητόρων ή κουταβιών, ξεπατώνει τις θηλυκές με συνεχόμενες γέννες, δεν τους παράσχει καμία περίθαλψη και προφανώς οι σκύλοι που γεννάνε ζούνε σε εγκαταστάσεις κολαστήρια, όπου ο όρος κτηνιατρική περίθαλψη είναι άγνωστος. Οι σκύλοι όταν πάψουν να γεννοβολάνε πετιούνται ως αναλώσιμα στο δρόμο ή στα σκουπίδια…

Αισχρό και ανήθικο! Όταν λοιπόν αγοράζετε κουτάβι φτηνό και σας λένε παπάδες, ενισχύετε την ανήθικη αυτή πρακτική, αφήνοντας τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται και να κακοποιούν τα ζώα. Είστε, λοιπόν, κι εσείς μέρος του προβλήματος.

Πώς θα το λύσουμε αυτό; με γνώση και όχι ημιμάθεια.

Επόμενο θέμα: ο παράνομος της πίσω αυλής. Αγγελίες σε Facebook, Instagram, εφημερίδες. Κουταβάκια ο Στέλιος, Θανάσης, Κώστας και δε συμμαζεύεται, ο οποίος κάνει σκυλεμπόριο. Υπόσχονται καθαρόαιμα με ψεύτικες φωτογραφίες στο διαδίκτυο και τελικά ο σκύλος που βλέπεις από κοντά στην παραλαβή δεν έχει καμία σχέση με το καθαρόαιμο που σου έδειξαν στη φωτό. Θέλεις μπλε γαλλικό μπουλντόγκ; Υπάρχει! Θέλεις κόκερ με πράσινα μάτια και μπλε βλεφαρίδες; Υπάρχει και ας μην περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής!

Τώρα είναι αργά, αρχίζεις και αμφιβάλεις, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις πια τον άνθρωπο που σου παρέδωσε το κουτάβι στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Γεννήτορες που δεν έχουν ελεγχθεί για καμία πάθηση, διότι το DNA testing κοστίζει, αγάπες μου. Και μπορεί να σου κάτσει! Και το κατά κανόνα ημίαιμο κουτάβι σου να μην βγάλει ποτέ κανένα πρόβλημα, μπορεί όμως να αρχίσουν τα προβλήματα από την πρώτη κιόλας μέρα (βλέπε τύφος σε ανεμβολίαστα κουτάβια).

Προγεννητικός έλεγχος; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους back yard breeders.

Α, και με την ευκαιρία, να σας καταρρίψω το μύθο ότι τα ημίαιμα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τα καθαρόαιμα. Πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο πληθυσμό σκύλων δείχνει ότι η συχνότητα παθήσεων στα αδέσποτα – ημίαιμα είναι ίδια με τη συχνότητα παθήσεων που απαντά κανείς σε καθαρόαιμους σκύλους.

Πάμε τώρα στο προκείμενο.

Επικοινωνείτε με πιστοποιημένο ερασιτέχνη εκτροφέα. Αυτός αναπαράγει για να διατηρήσει το στάνταρ μιας φυλής και να εξελίξει μια φυλή βελτιώνοντάς την. Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα στο έργο που επιτελεί. Εδώ θέλω να θίξω μια άλλη πτυχή που πολλές φορές παραξενεύει τους υποψήφιους αναδόχους των κουταβιών μας. Όταν θα ζητήσετε κουτάβι, στη συνέντευξη που θα κάνετε ο ερασιτέχνης εκτροφέας θα σας ρωτήσει αν θέλετε σκύλο για συντροφιά, αν έχετε σκοπό να συμμετάσχετε με τον σκύλο σας σε εκθέσεις μορφολογίας ή αν θα θέλατε να ασχοληθείτε κι εσείς με την εκτροφή. Αυτό σας το ρωτάμε, γιατί δεν είναι όλα τα κουτάβια μιας γέννας κατάλληλα για το σκοπό που τα ζητάτε. Αν δηλαδή χρειάζεστε απλά ένα κατοικίδιο, τα στάνταρ του εκτροφέα θα είναι πιο ελαστικά και θα  μπορέσετε να πάρετε ένα κουτάβι τριών μηνών. Αν θέλετε να πάτε με τον σκύλο σας σε εκθέσεις μορφολογίας, αυτό προϋποθέτει ότι ο εκτροφέας θα πρέπει να κρατήσει το κουτάβι τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 5-6 μηνών για να σιγουρευτεί π.χ ότι θα έχει σωστή οδοντοστοιχία, όταν θα αλλάξει τα νεογιλά δόντια με τα μόνιμα. Και θα παρακολουθεί την γενικότερη ανάπτυξη και το ταμπεραμέντο του. Αν, πάλι, εκδηλώσετε την επιθυμία να ασχοληθείτε με την εκτροφή, πιθανόν το κουτάβι σας ο εκτροφέας θα το κρατήσει μέχρι να γίνει ενός έτους για να παρακολουθεί τη γενικότερη εξέλιξή του, για να κάνει τις εξετάσεις υγείας που κρίνει απαραίτητες ή αν το πάρετε νωρίτερα, θα σας καθοδηγεί στο ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις και αξιολογώντας και ο ίδιος το σκύλο καθώς θα ενηλικιώνεται, θα σας προτείνει ενδεχομένως και πιθανό ταίρι.

Όλα αυτά για κάποιους ίσως δείχνουν υπερβολικά, αλλά αν έχετε τη νοοτροπία «θέλω απλά έναν σκύλο για συντροφιά στο μικρότερο δυνατό κόστος», να είστε με βάση τα παραπάνω προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο.

Στα σεμινάρια, λοιπόν, που διοργανώνει τακτικά ο ΣΕΕΣΕ με σκοπό τη διαρκή επιμόρφωση των ερασιτεχνών εκτροφέων της χώρας μας, η θεματολογία δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους εκτροφείς. Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά για οποιονδήποτε θέλει να έρθει κοντά στο σύλλογό μας και να αποκτήσει εξτρά γνώσεις για την υγεία των σκύλων. Οι ομιλητές είναι επιλεγμένοι με κριτήρια την προσφορά τους και τις γνώσεις τους στο αντικείμενό τους.  Ο ΣΕΕΣΕ είναι ένας εξωστρεφής σύλλογος, πάντα πρόθυμος να επικοινωνεί στους ενδιαφερόμενους την απαραίτητη έγκυρη πληροφόρηση.

Σας θέλουμε κοντά μας για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να αναλάβουμε ακόμη περισσότερες δράσεις.

 

Τίνα Σερβετά

Αντιπρόεδρος ΣΕΕΣΕ