Η σημασία του Pedigree για έναν καθαρόαιμο σκύλο

«Ρε, ξέρεις ποια/ποιος είμαι εγώ κι η σκούφια μου από πού κρατάει;»

Ας παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει κανείς μας που να μην έχει ακούσει έστω και μία φορά αυτόν τον πιασάρικο στίχο του Νίκου Καρβέλα. Και μπορεί να σας ακούγεται τρελό, αλλά το Pedigree είναι ακριβώς αυτό. Το έγγραφο που πιστοποιεί το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου σας για αρκετές γενεές. Σύμφωνα με τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) δεν νοείται καθαρόαιμος σκύλος χωρίς Pedigree.

Είναι το πιστοποιητικό εκείνο που εγγυάται ότι το κουτάβι σας προέρχεται από συγκεκριμένες γραμμές εκτροφής, το έγγραφο που σας δείχνει τους προγόνους του και στο οποίο πολύ συχνά είναι καταχωρημένα στοιχεία που αφορούν διακρίσεις των προγόνων σε εκθέσεις μορφολογίας, τίτλους εργασίας ή εμφανίζει τα πιστοποιητικά υγείας των γεννητόρων για διάφορες κληρονομικές παθήσεις της κάθε φυλής.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την έκδοση των Pedigree είναι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς εγγράφουν τις γέννες τους εκεί, ώστε τα κουτάβια από κάθε ζευγάρωμα να έχουν τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Δεν υπάρχει, ή για να το πω πιο σωστά, δεν θα πρέπει να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας που να μην προβαίνει στην αίτηση έκδοσης του Pedigree για τα κουτάβια του. Και αν συναντήσετε κάποιον που θα σας προτείνει την επιλογή να πάρετε κάποιο από τα κουτάβια του χωρίς τον γενεαλογικό του χάρτη με το πρόσχημα χαμηλότερου αντίτιμου, θα σας συνιστούσα να ΤΟ αποφύγετε και να ΤΟΝ αποφύγετε. Πρώτα από όλα, αν κάποιος εκτροφέας το κάνει, δεν σέβεται αλλά υποβαθμίζει την εκτροφή του. Και ας προχωρήσουμε τα πράγματα λίγο παραπέρα.

Η απουσία του Pedigree σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι το κουτάβι σας προέρχεται από τους γεννήτορες που σας έχουν πει ή σας έχουν δείξει. Ριψοκίνδυνο, δεν νομίζετε;

Οι κανονισμοί που θέτει η FCI – και όπως είναι επόμενο και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας – θέτουν περιορισμούς σε σχέση με το πόσες φορές μπορεί να ζευγαρώσει ένας θηλυκός σκύλος, σε ποια ηλικία και ποιο θα πρέπει να είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δύο τοκετούς. Όλα αυτά δεν έχουν οριστεί τυχαία. Έχουν τεθεί σε ισχύ και είναι δεσμευτικά για τους ερασιτέχνες εκτροφείς, διότι έτσι εξασφαλίζεται η ευζωία τόσο των γεννητόρων όσο και των κουταβιών που προκύπτουν από αυτούς. Με απλά λόγια, αν σας προτείνουν κουτάβι χωρίς Pedigree, σκεφτείτε το ενδεχόμενο η θηλυκή σκυλίτσα να έχει γεννήσει πριν ένα εξάμηνο και να έχει μπει ξανά σε αυτή τη διαδικασία για το κέρδος. Σκεφτείτε να είναι άνω των εννέα ετών (ηλικιωμένη δηλαδή) και να πρέπει να γεννήσει. Ε, όχι, ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τον υποψήφιο ανάδοχο το πού και πώς έχει ανατραφεί ένα κουτάβι με το οποίο θα μοιραστεί για τα επόμενα χρόνια το σπίτι του και τη ζωή του.

Αν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των υποψήφιων αναδόχων ενός κουταβιού που πιστεύει ότι το Pedigree είναι περιττό, σας προτείνω να αναθεωρήσετε. Διότι με μεγάλη βεβαιότητα, θα πέσετε στα δίχτυα επιτήδειων που κάνουν απλό σκυλεμπόριο, σε απλούς μεσάζοντες που διώκονται από το νόμο θεωρητικά, και που 99% θα σας δώσουν ραντεβού νύχτα σε κάποιον παράδρομο της εθνικής οδού για να σας παραδώσουν κάποιο κουτάβι. Και μετά…μη τον είδατε τον Παναή!!! Που δεν θα τον λένε Παναή, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ξένος που θα ομιλεί σπαστά την ελληνική. Και όσο και αν προσπαθώ να γράψω αυτές τις γραμμές με μια δόση χιούμορ, θυμώνω.

Ο ερασιτέχνης εκτροφέας, για να φτάσει στο σημείο να σας εμπιστευτεί κουτάβι του, θα πρέπει να έχει σιγουρευτεί ότι το πάντρεμα κουταβιού και ανάδοχης οικογένειας θα είναι επιτυχές, διότι έτσι εξασφαλίζει δύο πράγματα. Ότι το κουτάβι του θα περάσει μια υπέροχη ζωή και ταυτόχρονα θα γεμίσει τη ζωή σας με στιγμές ευτυχίας, ανιδιοτελούς αγάπης και χαράς. Αυτό το κεφάλαιο μπορούμε φυσικά να το θίξουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο, πώς δηλαδή επιλέγω μια φυλή.

Εδώ μιλάμε για το Pedigree. Και επανέρχομαι : Το Pedigree είναι η ταυτότητα του σκύλου σας. Εσείς δεν έχετε ταυτότητα; Όπως έχουμε εμείς οικογένεια, έτσι έχει και το κουτάβι σας. Και να ξέρετε ότι ο εκτροφέας που το έχει μεγαλώσει στα χέρια του, που έχει κάνει επιλεκτικό ζευγάρωμα και έχει ξενυχτήσει για να βοηθήσει τη μαμά στον τοκετό, που έχει περάσει την αγωνία να τα μεγαλώσει μέχρι να σας τα εμπιστευτεί, είναι περήφανος για τους γεννήτορες και τα μωρά τους. Νιώθει περηφάνια, σεβασμό και δέος για τους εκτροφείς πριν από αυτόν που εξέθρεψαν τους προγόνους των δικών του σκύλων. Προσπαθεί ακούραστα να συνεχίσει ένα καλό πλάνο εκτροφής για την διατήρηση της φυλής του. Και όλα αυτά είναι καταχωρημένα και αποδεικνύονται μόνο από το Pedigree.

Η δημιουργία μιας καθαρόαιμης φυλής σκύλου, αποτελεί από ιστορικής πλευράς μια περίπλοκη διαδικασία. Ειδικές φυλές για να δημιουργηθούν χρειάστηκαν αρκετές γενεές, μέχρι η φυλή να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της. Χρειάστηκε το ζευγάρωμα δύο ή παραπάνω σκύλων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επιτελέσουν κάποια εργασία (φύλαξη, αναζήτηση ανθρώπων, ιχνηλάτιση, κυνήγι, έλξη έλκηθρου). Όσα από τα κουτάβια τους διατήρησαν αυτά τα χαρακτηριστικά, επιλέχθηκαν για μελλοντική επιλεκτική εκτροφή, έως ότου η φυλή συνολικά έφερε αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά για τα οποία δημιουργήθηκε.

Κατά συνέπεια, το γενεαλογικό δέντρο ενός σκύλου είναι εκείνο το έγγραφο που πιστοποιεί την προέλευσή του, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τη διατήρηση του προτύπου της φυλής, όχι μόνο ως προς τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της , αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της φυλής ή την εργασιακή φύση της. Δίνει πληροφόρηση σχετικά με την υγεία των προγόνων, ενώ παράλληλα η ύπαρξή του μειώνει στατιστικά την πιθανότητα να κληρονομηθούν γενετικές παθήσεις που αναμφίβολα εμφανίζονται σε κάθε φυλή. Με μία πρόταση, το Pedigree είναι η εγγύηση ότι το κουτάβι σας προέρχεται από θεμιτές και όχι ανήθικες (διαρκές ή ανεξέλεγκτο inbreeding) πρακτικές εκτροφής.

Υπάρχουν αρχέγονες φυλές σκύλων 2000-2500 ετών. Σκεφτείτε τα λαγωνικά οράσεως των Φαραώ. Τα μαστίφ των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που ξεχύνονταν στις μάχες με τον εχθρό. Τις δικές μας ελληνικές φυλές, τον Μολοσσό της Ηπείρου, το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο, τον ελληνικό ιχνηλάτη, τον κρητικό λαγωνικό ή το κοκόνι που είχαν οι Αθηναίες στις αυλές των σπιτιών τους κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Το Pedigree είναι η κληρονομιά του σκύλου σας. Ένα κομμάτι της ιστορίας της φυλής στην οποία ανήκει. Ας σεβαστούμε λοιπόν την κληρονομιά αυτή, ας μην απαξιώνουμε τη γενετική ποικιλομορφία και ας διαφυλάξουμε τις φυλές που πλαισιώνουν τη ζωή του ανθρώπου εδώ και χιλιετίες, είτε ως σκύλοι εργασίας είτε ως σκύλοι συντροφιάς.

Pedigree, λοιπόν. Να το απαιτείτε! Και να είστε περήφανοι γι’ αυτό.

Και αν σας σταματήσουν στη βόλτα και ρωτήσουν τον σκύλο σας «τίνος είσαι εσύ;», απλά χαμογελάστε.

 

Τίνα Σερβετά

Αντιπρόεδρος ΣΕΕΣΕ